Eerste blog & Ufodrive funding

Mijn eerste blogbericht! Op deze blog wil ik af en toe berichtjes plaatsen over waar ik mee bezig met op het gebied van Crowdfunding.

Ik ben geen financieel adviseur en wat ik opschrijf mag daarom niet worden gezien als aanmoediging om een bepaalde investering te doen. Het is natuurlijk wel toegestaan om te vertellen wat ik zoal doe.

Ufodrive

Afgelopen week heb ik mij ingeschreven voor converteerbare aandelen van UfoDrive. UfoDrive is een verhuurbedrijf van elektrische auto’s die met een app te openen zijn. Dat maakt hun bedrijfsvoering goedkoop (zowel de auto’s als het aspect dat ze weinig personeel nodig hebben) en bovendien duurzaam: elektrische auto’s zijn goed, maar het delen van spullen is nog beter.

Bron: Seedrs.com

Converteerbare aandelen

Dit is de eerste keer dat ik iets doe met converteerbare aandelen. Deze van Ufodrive hebben een korting van 30%.  Dit is wat ik ervan begrijp: met een converteerbaar aandeel koop je een stukje bedrijf waarvan de waarde nog niet vaststaat. UfoDrive wil nu eerste 1.5 miljoen euro ophalen om te groeien. Ondertussen werken ze aan een grote financieringsronde waarbij ze aandelen uitgeven. Om aandelen uit te geven moet je weten wat het bedrijf waard is, en daarvoor wordt het getaxeerd.

Stel dat je nu voor 500 euro converteerbare aandelen koopt met een korting van 30%, en de aandelen blijken straks na taxatie 10 euro te kosten, dan zou je normaliter 500/10= 50 aandelen ontvangen. Nu komt die korting van 30% om de hoek kijken.. Omdat je investeerder van ‘het eerste uur’ bent, krijg je er 500/ (10/1,30) = 65 stuks. Die wel gewoon 10 euro waard zijn bij de uitgifte; en je in theorie gelijk kunt verkopen voor 650 euro. Dat is dan jouw winst.

Het platform Seedrs

Seedrs is een Engelstalig platform met heel veel aanbiedingen erop. Hiermee heb ik mijns inziens gelijk het nadeel en het voordeel genoemd. Het Engels moet je wel goed machtig zijn om te begrijpen waar je in investeert. Het voordeel is dat er ontzettend veel opstaat en het zeer professioneel is. Een leuk detail vindt ik dat je echt berichtjes kunt sturen naar degene die het geld ophaalt, en jouw beantwoordde vraag wordt dan zichtbaar voor iedereen. Om details te zien van een aanbieding op het Seedrs platform heb je een account nodig. Mocht je je willen aanmelden, dan kan dat op Seedrs.com, maar ik heb ook een referral link waarmee we allebei 25 pond krijgen.