Te laat

Afgelopen maandag was er een project op duurzaaminvesteren.nl met een windpark. Het betrof een obligatie met een looptijd van ca. 6,5 jaar en 5% rente. Mijn plan was om alle informatie te lezen en er een blog over te schrijven. Maar helaas, ik was te laat! Het project zat gelijk op maandag al vol. Het is me al vaker overkomen.. maar niet bij een crowdfunding van 2,5 miljoen! Voor mij is dit wederom een bevestiging dat er vraag is naar duurzame projecten met een goed rendement.

De gewijzigde afbeelding van duurzaaminvesteren.nl die aangeeft dat het project al vol zit

Waar haal je het geld vandaan om te investeren?

Om te investeren moet je geld “over” hebben. Dat betekent dat je voldoende spaargeld achter de hand hebt en wat je dan nog over hebt, wat je investeert (met de mogelijkheid dit te mogen verliezen). Eerder schreef ik daarover op deze pagina.

Hoog inkomen

Veel mensen denken dat je een hoog inkomen moet hebben om geld over te houden om te investeren. Ik denk dat dit zeker helpt, maar ook niet per se waar is. Hoe hoger je inkomen, hoe groter de kans dat je ook een levensstijl hebt die veel geld kost en dan houd je uiteindelijk ook niet veel over.

Zelf begon ik pas een leuk bedrag over te houden toen ik mijn auto wegdeed. Nu haken waarschijnlijk een aantal lezers af, want een auto is voor velen erg belangrijk. Maar misschien is er voor jou iets anders waar je eigenlijk best zonder kunt, zonder dat je er merkbaar ongelukkig van wordt.

Dat verhaal van die auto

We hebben de luxe dat we beide met de fiets & trein naar het werk kunnen gaan. Onze auto werd vooral gebruikt voor de boodschappen en voor uitstapjes, en stond soms weken stil. Eigenlijk vonden we dat wel zonde, maar we ervaarden wel een drempel om hem weg te doen. Toch ging de auto op een dag op Autrotrack.nl, met als voorwaarde dat hij alleen wegging als iemand een goede prijs zou bieden. Voordat ik het wist bood iemand de vraagprijs en was hij verkocht. In mijn achterhoofd wist ik al wat ik zou kopen als het na een paar maanden proberen niet zou bevallen. ūüôā

Dan zit je dus zonder auto, en dan? Het ging verrassend goed. Bij grote boodschappen gebruiken we regelmatig een bezorgdienst (meestal Picnic). Voor uitstapjes en vakanties gebruiken we de trein of huren we een deelauto via Mywheels. Per ritje lijkt dat misschien duur, maar wij gebruiken het gemiddeld slechts 2 dagen per maand. Uiteindelijk hadden we over 2019 voldoende aan een jaarbudget voor mobiliteit van 1800 euro en daar deden we alles mee: auto huren voor uitstapjes, een bewaakte fietsenstalling op het treinstation, openbaar vervoer tickets (uiteraard zo vaak mogelijk een dagkaart aanbieding van de Albert Heijn) en zelfs 2 weken een auto huren voor een vakantie in Duitsland. Ik heb geleerd dat je van een auto gebruiken net zo veel plezier kunt hebben als van een auto bezitten.

Deze deelauto kun je met je mobiel openen en daardoor contactloos huren. Hij is splinternieuw, ruim en rijdt geweldig. Wij gingen ermee naar familie toe, zo’n 460km in 2 dagen √† 155 euro (inclusief brandstof/elektriciteit). Onze enige uitgave die maand aan vervoer.

Voorheen kostte onze tweedehands auto inclusief alles (verzekering, jaarlijks onderhoud, reparaties, afschrijving) zo’n 500 euro per maand. Dat had ik nooit verwacht. En dan reken ik √©cht alles mee: van de wasstraat en parkeergeld tot aan de banden die √©√©n keer per zoveel jaar vervangen moeten worden, en dan verreken ik het naar een maandbedrag. Maak vooral eens die som voor jezelf, misschien valt het bij jou mee. Een snelle rekenaar heeft door dat ik op die manier (12×500)-1800 = 4200 euro per jaar overhield. In 2020 was dat bedrag iets lager, maar nog steeds ging het over enkele duizenden euro’s.

Advocatenloon

Beloon jezelf in gedachten als je een keer door de regen fiets of extra reistijd hebt doordat je fietst. Stel dat je elke week 1 uur extra reistijd kwijt bent omdat je aan het fietsen bent, dan levert dan een uurloon op van 4200 euro / 52 uur = 81 euro per uur. Dat klinkt als het loon van een advocaat!

Tweede auto

Veel mensen hebben een tweede auto voor hun huis staan. Bovenstaande rekensom kun je uiteraard ook op je tweede auto toepassen. Bronnen op internet zijn er niet eenduidig over, maar het betreft naar schatting zo’n 40% van de huishoudens die tenminste 2 auto’s hebben. Ik denk dat een paar procent van die huishoudens best een auto minder zou kunnen bezitten, zonder er echt last van te hebben.

Alternatieven

Hierbij wat inspiratie voor alternatieven voor een eerste of tweede (of derde) auto. Veel mensen zijn bekend met Greenwheels. Zelf vind ik ze goed maar wel relatief duur. Mijn voorkeur gaat de laatste tijd iets meer uit naar Mywheels of eventueel Snappcar (beide links bevatten een kortingscode van 10 euro). Mywheels is een stichting die graag minder auto’s wil in de wereld, en daarvoor op afstand te openen auto’s beschikbaar stelt. Snappcar heeft eenzelfde doelstelling en faciliteert het verhuren tussen particulieren onderling. Wellicht deelt een goede buur van jou zijn auto en krijg je op die manier leuke nieuwe contacten. Het voordeel van zo’n platform is dat e.e.a. goed geregeld is met de verzekering.

Een bedrijf wat ik ook supergaaf vindt, is WeDriveSolar. Dit zit helaas niet bij mij in de buurt. Zij laten een groep vaste buren een auto delen. Hoe gaaf zou het zijn als 5 buren een auto wegdoet, er meer ruimte ontstaat op straat (parkeerprobleem opgelost!) en alle 5 buren geld overhouden. Dat lijkt me echt een prettige manier van duurzaam leven en effectief met de kosten & grondstoffen omgaan.

Tot slot

Hopelijk heb ik je op idee√ęn gebracht! Dit verhaal is vooral bedoeld ter inspiratie. Iedereen heeft zijn eigen kansen en mogelijkheden. Misschien kun je ook niets met dit verhaal. Wellicht is er dan iets anders waar je op zou kunnen besparen, waarvan je het geld kunt gebruiken om te beginnen met investeren. Besparen is altijd leuker wanneer het een doel heeft.

Biologisch dynamische landbouw?

Op dit moment staat op de website duurzaaminvesteren.nl een aanbieding voor ‘Stichting Grondbeheer Biologisch dynamische landbouw’. De opbrengst van deze crowdfunding wordt gebruikt voor het aankopen van grond. Op de website duurzaaminvesteren.nl staat hierover het volgende:

De Stichting is meer dan 40 jaar geleden opgericht om landbouwgrond te verwerven en deze eeuwigdurend in eigendom te houden en duurzaam te verpachten aan nieuwe voedselinitiatieven en boerenbedrijven die (de omschakeling naar) biologisch dynamische, biologische of natuurinclusieve kringlooplandbouw realiseren.”

Er is staan twee projecten op de website, √©√©n van ‚ā¨ 15 miljoen en √©√©n van ‚ā¨ 5 miljoen. De grote heeft een looptijd van 10 jaar en de rente is 1,2%. De kleine heeft een looptijd van 5 jaar en de rente is 0,70%.

Bron: Duurzaaminvesteren.nl

De rente is √©√©n van de laagste die ik ooit gezien heb. Voor mijzelf is het verstandiger om af te lossen op mijn annu√Įteitenhypotheek, de rente is daar hoger en die moet ik sowieso verplicht aflossen. Mocht ik geen hypotheek hebben gehad, dan had ik het best wel leuk gevonden. Grond is toch een waardevast en – zeker in Nederland – een schaars goed.

Het aspect van dat het voor kringlooplandbouw wordt gebruikt spreekt mij wel aan. Van kringlooplandbouw weet ik dat ze proberen om zo lokaal mogelijk alle benodigde grondstoffen te verkrijgen. Een beetje akkerbouw en een beetje veeteelt op één bedrijf. De mest gaat op het land, het voedsel van het land naar het vee. Je kunt je er vast wel iets bij voorstellen.

Je leest op internet best veel over de nadelen van de huidige landbouwmethodes. Schaalvergroting heeft veel voordelen en het heeft ervoor gezorgd dat we meer dan genoeg voedsel hebben (in Europa in ieder geval). Dus volgens mij moet je ook het huidige systeem niet te hard veroordelen: dat heeft ons gebracht waar we nu staan. Dit soort initiatieven om iets anders te proberen vind ik wel bewonderenswaardig. Het is altijd knap als iemand ergens in gelooft en het anders probeert te doen (en niet alleen maar praten).

Overigens, de rente die je betaald lijkt me ook fair, iets wat dan redelijkerwijs op te brengen is door een partij die de grond pacht van de stichting.