Zonnepanelen op dak of op land?

Aanstaande maandag 15 maart zijn er maar liefst twee projecten die om 9.00 uur financiering zoeken voor zonnepanelen. Op duurzaaminvesteren.nl staan twee projecten: Grienr – een viertal zonnesystemen op agrarische daken en Zonnepark (op land) Maatweg te Amersfoort. Het leek mij leuk om deze projecten eens kort met elkaar te vergelijken.

Ook al ben je niet van plan om te investeren, het is denk ik een leuke gedachtenoefening.

Vergelijken met een tabelletje

GrienrMaatweg
Zonnepanelen op agrarische dakenZonnepanelen in een weiland
5 jaar looptijd16,3 jaar looptijd
4,2 % rente5,0 % rente
gedeeltelijke aflossing (27%)
restant in laatste termijn
volledige aflossing gedurende looptijd
volgens annuïtair schema
vanaf 500 eurovanaf 1000 euro
15 euro transactiekosten (3,0%)20 euro transactiekosten (1,5%)
Basiskenmerken, bron: duurzaaminvesteren.nl

Welke van de twee kies je?

Die van Maatweg lijkt aantrekkelijker door de hogere rente en de lagere transactiekosten. Maar 16,3 jaar, kun je dat overzien? Hoe oud ben je dan eigenlijk? Kun je zo lang je geld missen? Of is dat juist handig? Een pensioen kent ook minimaal zulke looptijden natuurlijk!

De Grienr aanbieding is met 5 jaar looptijd een stuk overzichtelijker, tegen een prima rente. Zonnepanelen op daken vind ik gevoelsmatig wat beter ruimtegebruik dan zonnepanelen in een weiland. Hoewel beide mijns inziens uiteindelijk wel nodig zijn als we naar 100% duurzame energie willen.

Let trouwens wel op de transactiekosten, die je effectieve rendement bij Grienr verhoudingsgewijs wat meer verlagen. Het is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur en situatie.

Inschrijven en informatiememorandum lezen

Merk op dat beide projecten al voorinschrijvingen hebben van respectievelijk een eerdere crowdfunding en omwonenden, dus je moet er maandag wel vlot bij zijn wil je kans maken – is mijn inschatting.

Beide informatiememoranda zijn vrij lang. Lees deze goed door als je overweegt om te investeren, met name de kopjes over de risico’s. Zorg dat je die goed begrijpt.

Hopelijk helpt deze vergelijking om na te denken wat in jouw situatie het beste is, zodat je maar één memorandum hoeft door te lezen 🙂 !

Windenergie uit Nederland

Op het platform ECCO NOVA kwam ik een aanbieding tegen voor obligaties in windturbines van Eneco. Eneco zelf heeft er ook een uitgebreide pagina over gemaakt. Het betreft een investering in recent gebouwde windmolens in de Hogezandse Polder in de gemeente Hoekse Waard (Zuid-Holland). Men zoekt investeerders voor 5 jaar en biedt een rente van 2,0%.

Bron: Ecconova.nl

Ecco Nova

Ecco nova is één van de grootste Belgische crowdfundingsplatformen. Ze bieden meestal aan in de Franse taal, wat ikzelf een beetje lastig vindt. Tot nu toe heb ik twee grote aanbiedingen gezien in het Nederlands, beide in samenwerking met de energieleverancier Eneco. Eneco is overigens zelf een aandeelhouder van het platform, dus daardoor gunnen ze elkaar blijkbaar wat klandizie.

Een groot voordeel van dit platform vindt ik dat ze een risicoanalyse doen en de investering indelen op een risicoschaal van 1 tot 5. Ook de manier waarop de risico’s kort en helder worden uitgelegd op de projectpagina bevalt mij. Je kan zien dat er zorg wordt besteed aan de website.

De aanbieding

Mijn eerste indruk was dat een rente van 2,0% misschien wat aan de lage kant is. Eerder heb ik meegedaan aan een ander windpark op hetzelfde platform – met dezelfde risicoscore – tegen een rente van 5,0%. Misschien is 5,0% rente ook wel iets teveel van het goede, getuige hoe hard dit soort aanbiedingen gaat (zie een berichtje eerder deze week waar in een half uur 3,5 miljoen werd opgehaald). Deze 2,0% zorgt ervoor dat de aanbieding beschikbaar is en je niet het gevoel krijgt snel te moeten kiezen.

Zeer positief vind ik de voorwaarde (en die is best uniek!) dat je na één jaar op elk moment je investering kunt terugkrijgen – mits Eneco genoeg geld heeft. Het windpark is al gebouwd, dus er is geen risico dat daar iets misgaat. Je staat als schuldeiser op gelijk niveau met de interne investeringspoot van Eneco (die de rest van het project financiert tegen dezelfde rente). Er zijn geen inschrijfkosten én je kunt meedoen vanaf 50 euro. Was ik eerst nog wat mat, nu ik de voorwaarden lees wordt ik er wel positiever over. Lees mijn woorden niet als advies (ik ben geen adviseur) maar zie het meer als mijn zelfreflectie dat je goed moet doorlezen om het volledig te begrijpen en op waarde te schatten.

Tot slot nog het vermelden waard.. woon je in de gemeente Hoekse Waard, dan krijg je 0,5% bonusrente. Dat doen ze om omwonenden positiever te laten zijn over de windparken.

Wat ga je zelf doen?

Ik ervaar niet zoveel tijdsdruk, dus ik denk er nog even over na. Misschien dat ik er een paar koop van 50 euro. Het is wel goed voor mijn spreiding over verschillende projecten.

Zonnepanelen op woningcorporatie woningen

Maandag 8 maart om 10.00 uur start er een crowdfunding op duurzaaminvesteren.nl waarbij geld wordt opgehaald door de firma WocoZon. Dit bedrijf installeert zonnepanelen op woningcorporatie woningen. Mijn verwachting is (o.a. op basis van mijn vorige post) dat deze heel erg snel volgeschreven zal zijn. De looptijd is met 3 jaar relatief kort & overzichtelijk en de rente van 5,0% is aantrekkelijk.

Bron: Duurzaaminvesteren.nl

Het goede doel

Woningen verduurzamen met zonnepanelen is zowel economisch als energetisch rendabel. De zonnepanelen verdienen zichzelf binnen 6 à 7 jaar economisch terug en energetisch binnen 4 jaar. Het is ook beter om zonnepanelen op daken te leggen dan op landbouwgrond als je het mij vraagt. Het leggen van zonnepanelen op coöperatiewoningen lijkt me iets wat je planmatig en grootschalig kunt uitvoeren, en daarmee efficiënter dan bij particuliere woningen (één voor één, iedereen z’n eigen installateur) en ook nog eens mooier omdat ze er allemaal hetzelfde uitzien. Enfin.. doel van de crowdfunding is goedgekeurd.

Risico’s

Maar nu de risico’s? Ik ben geen financieel adviseur, dus ik mag geen advies geven. Maar ik mag wel zeggen dat ik interesse heb ik één obligatie. Mijn meest bijzondere observatie in het informatiememorandum (lees die wel door) is het herfinancieringsrisico. Gedurende de looptijd wordt 20% afgelost. Dat vind ik, naast de uitkeuring van de rente per kwartaal, erg positief. De laatste termijn bevat 80% van de aflossing. Dat gaat WocoZon betalen door de lening te herfinancieren. Ik weet niet hoe, maar dan kloppen ze bijvoorbeeld t.z.t. bij een (duurzame) bank aan. In het slechtste geval lukt dat niet, en wordt je lening niet afgelost op de einddatum. Je geld zal je dan niet gelijk kwijt zijn vermoed ik, maar het gaat wel langer duren omdat (als je het huidige aflossingsschema doortrekt) toch zo’n 4 jaar extra kwijt bent met rente en aflossing.

Is 5% rendement veel?

Ja, 5% rente is zeker veel voor een consument om te ontvangen. Maar volgens mij is het niet zoveel voor een bedrijf om te betalen. Op internet lees ik dat je bij de Rabobank voor een zakelijke lening tussen de 1,5 en 12,5% rente betaalt. Wow.. tot 12,5%! Of ze dat echt vragen zal afhangen van je financiële positie, business case en het risicoprofiel.. maar toch.. dan is 5% opeens niet zo gek.