Investeren in biomassa tegen 9% rente

Op duurzaaminvesteren.nl staat een aanbieding waarbij je kunt investeren in “een Biomassa Energie Centrale (‘BEC’) welke wordt gevoed met snoeihout en daarmee op een duurzame wijze elektriciteit, stoom en warmte produceert en een droogfaciliteit welke met de opgewekte elektriciteit en warmte champost droogt en perst tot champost-mestkorrels”. De looptijd is 5 jaar en de rente die je ontvangt is 9%.

Rendement

Het rendement is natuurlijk mega. Voor elke 1000 euro die je investeert krijg je 5 jaar lang 90 euro rente gestort. Dat is meer dan ik ooit heb meegemaakt, zelfs in de tijden dat de spaarrentes nog hoog waren. Zo’n hoog rendement betekent normaal gesproken dat hetgeen waarin je investeert risicovol is. Maar in dit geval kan het ook wel eens een tweede reden hebben.. want biomassa, wie wil daar in investeren?

Consequente moraalridder

Zelf heb ik geen enkele interesse in deze obligatie. Mijn hoofdregel is dat ik wil investeren in dingen waar ik helemaal achter sta. Zelf heb ik een uitgesproken mening over de onzin van biomassa, het gesleep met hout de hele wereld over en de bijbehorende kaalslag van bossen. De sprookjes van CO2 neutraal rekenen (er komt immers gewoon CO2 uit de schoorsteen). Het negeren van de effecten van roet, fijnstof, benzeen, dioxines, formaldehyde en alle andere troep die in de lucht komt bij het verbranden van hout… (stook daarom ook geen vuurkorf of open haard, al helemaal niet met kinderen erbij.. weer een ander onderwerp).

En hoewel dit snoeihout uit de omgeving is – in theorie het ideale plaatje – waar ging dat snoeihout eerder heen? Krijgt nu een andere biomassa centrale dat snoeihout niet meer, maar kiest die nu voor verse oerbossen uit Estland? En al is het geraapt hout, is dat altijd goed voor de biodiversiteit? Een gezond bos bestaat voor een deel uit dood hout: wat gaat rotten, waar insecten in leven, die weer door vogeltjes worden opgegeten, die weer door vossen worden opgegeten enzovoort enzovoort.

Noem me gerust een moraalridder voor het links laten liggen van een biomassa aanbieding die gemakkelijk de meest renderende obligatie die ik gekocht heb zou kunnen worden. Maar tegelijkertijd.. als ik ’tegen’ iets ben, maar ik investeer er wel in.. zou dat niet veel schijnheiliger zijn?