Investeren in warmte en koude

Op duurzaaminvesteren.nl start woensdag 15 september een crowdfunding voor een warmte-koudeinstallatie van nieuwbouw appartementen in Amsterdam. De installatie kost meer dan 2 miljoen euro en wordt grotendeels met behulp van crowdfunding gefinancierd.

Bron: Duurzaaminvesteren.nl

Korte looptijd

Opvallend bij deze investering is de korte looptijd van 2 jaar. Dat vind ik over het algemeen een voordeel, omdat je je eigen financiën goed kan inschatten over zo’n relatief korte periode. In de aanbieding staat dat de installatie voor (tenminste) 30 jaar warmte moet gaan leveren. Waarom dan zo’n korte looptijd? Na 2 jaar gaan ze de lening herfinancieren met een bancaire lening. Ze gaan dan dus naar de bank, halen een lening en daar lossen ze jouw obligatie van af.

Nu vroeg ik mij af.. waarom gaan ze niet gelijk naar de bank? De reden hiervoor heb ik gelezen in een artikel op internet, waar men beweert dat dit komt doordat banken aan strengere regels moeten voldoen (zogenaamde Basel regelgeving). Dit betekent concreet dat banken risicovolle leningen moeten beperken, om ze zo stabieler te houden tijdens een crisis. Na de bouw en inbedrijfname van de warmte-installatie zijn de grootste risico’s voorbij. Een bank mag dan wél de investering in zo’n project doen. Het voordeel voor Celsias is dat zij dan zeer waarschijnlijk een lagere rente betalen dan de 4,5% op duurzaaminvesteren.nl

Risico

Een belangrijk risico van deze obligatie wordt omschreven in het informatiememorandum. Dat is dat er geen lening wordt gegeven door de bank. De obligatiehouder krijgt dan geen aflossing in jaar 2. Hem wordt dan een aanbieding gedaan om de looptijd te verlengen (naar misschien wel 22 jaar (terugverdiendatum) of 30 jaar (technische levensduur installatie). Dus dan kun je er alsnog veel langer dan 2 jaar aan vast zitten en dat moet je je goed beseffen.

Wat ga je zelf doen?

Ik blog al een tijdje niet meer over relatief kleine crowdfundings. Niet omdat ik niet geloof dat ze de moeite waard zijn.. maar omdat ik al een paar keer me helemaal heb ingelezen, en vervolgens wordt ‘uitgeloot’ waardoor je al het uitzoekwerk voor niets hebt gedaan. Deze crowdfunding is voor meer dan 1 miljoen euro, waardoor ik verwacht dat ik wel op tijd ben als ik woensdagochtend klaarzit rond de klok van 10 uur. Mijn plan is om dan in te schrijven op 1 obligatie à 1000 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.