Zonnepanelen op woningcorporatie woningen

Maandag 8 maart om 10.00 uur start er een crowdfunding op duurzaaminvesteren.nl waarbij geld wordt opgehaald door de firma WocoZon. Dit bedrijf installeert zonnepanelen op woningcorporatie woningen. Mijn verwachting is (o.a. op basis van mijn vorige post) dat deze heel erg snel volgeschreven zal zijn. De looptijd is met 3 jaar relatief kort & overzichtelijk en de rente van 5,0% is aantrekkelijk.

Bron: Duurzaaminvesteren.nl

Het goede doel

Woningen verduurzamen met zonnepanelen is zowel economisch als energetisch rendabel. De zonnepanelen verdienen zichzelf binnen 6 à 7 jaar economisch terug en energetisch binnen 4 jaar. Het is ook beter om zonnepanelen op daken te leggen dan op landbouwgrond als je het mij vraagt. Het leggen van zonnepanelen op coöperatiewoningen lijkt me iets wat je planmatig en grootschalig kunt uitvoeren, en daarmee efficiënter dan bij particuliere woningen (één voor één, iedereen z’n eigen installateur) en ook nog eens mooier omdat ze er allemaal hetzelfde uitzien. Enfin.. doel van de crowdfunding is goedgekeurd.

Risico’s

Maar nu de risico’s? Ik ben geen financieel adviseur, dus ik mag geen advies geven. Maar ik mag wel zeggen dat ik interesse heb ik één obligatie. Mijn meest bijzondere observatie in het informatiememorandum (lees die wel door) is het herfinancieringsrisico. Gedurende de looptijd wordt 20% afgelost. Dat vind ik, naast de uitkeuring van de rente per kwartaal, erg positief. De laatste termijn bevat 80% van de aflossing. Dat gaat WocoZon betalen door de lening te herfinancieren. Ik weet niet hoe, maar dan kloppen ze bijvoorbeeld t.z.t. bij een (duurzame) bank aan. In het slechtste geval lukt dat niet, en wordt je lening niet afgelost op de einddatum. Je geld zal je dan niet gelijk kwijt zijn vermoed ik, maar het gaat wel langer duren omdat (als je het huidige aflossingsschema doortrekt) toch zo’n 4 jaar extra kwijt bent met rente en aflossing.

Is 5% rendement veel?

Ja, 5% rente is zeker veel voor een consument om te ontvangen. Maar volgens mij is het niet zoveel voor een bedrijf om te betalen. Op internet lees ik dat je bij de Rabobank voor een zakelijke lening tussen de 1,5 en 12,5% rente betaalt. Wow.. tot 12,5%! Of ze dat echt vragen zal afhangen van je financiële positie, business case en het risicoprofiel.. maar toch.. dan is 5% opeens niet zo gek.

Eén antwoord op “Zonnepanelen op woningcorporatie woningen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.