Windenergie uit Nederland

Op het platform ECCO NOVA kwam ik een aanbieding tegen voor obligaties in windturbines van Eneco. Eneco zelf heeft er ook een uitgebreide pagina over gemaakt. Het betreft een investering in recent gebouwde windmolens in de Hogezandse Polder in de gemeente Hoekse Waard (Zuid-Holland). Men zoekt investeerders voor 5 jaar en biedt een rente van 2,0%.

Bron: Ecconova.nl

Ecco Nova

Ecco nova is één van de grootste Belgische crowdfundingsplatformen. Ze bieden meestal aan in de Franse taal, wat ikzelf een beetje lastig vindt. Tot nu toe heb ik twee grote aanbiedingen gezien in het Nederlands, beide in samenwerking met de energieleverancier Eneco. Eneco is overigens zelf een aandeelhouder van het platform, dus daardoor gunnen ze elkaar blijkbaar wat klandizie.

Een groot voordeel van dit platform vindt ik dat ze een risicoanalyse doen en de investering indelen op een risicoschaal van 1 tot 5. Ook de manier waarop de risico’s kort en helder worden uitgelegd op de projectpagina bevalt mij. Je kan zien dat er zorg wordt besteed aan de website.

De aanbieding

Mijn eerste indruk was dat een rente van 2,0% misschien wat aan de lage kant is. Eerder heb ik meegedaan aan een ander windpark op hetzelfde platform – met dezelfde risicoscore – tegen een rente van 5,0%. Misschien is 5,0% rente ook wel iets teveel van het goede, getuige hoe hard dit soort aanbiedingen gaat (zie een berichtje eerder deze week waar in een half uur 3,5 miljoen werd opgehaald). Deze 2,0% zorgt ervoor dat de aanbieding beschikbaar is en je niet het gevoel krijgt snel te moeten kiezen.

Zeer positief vind ik de voorwaarde (en die is best uniek!) dat je na één jaar op elk moment je investering kunt terugkrijgen – mits Eneco genoeg geld heeft. Het windpark is al gebouwd, dus er is geen risico dat daar iets misgaat. Je staat als schuldeiser op gelijk niveau met de interne investeringspoot van Eneco (die de rest van het project financiert tegen dezelfde rente). Er zijn geen inschrijfkosten én je kunt meedoen vanaf 50 euro. Was ik eerst nog wat mat, nu ik de voorwaarden lees wordt ik er wel positiever over. Lees mijn woorden niet als advies (ik ben geen adviseur) maar zie het meer als mijn zelfreflectie dat je goed moet doorlezen om het volledig te begrijpen en op waarde te schatten.

Tot slot nog het vermelden waard.. woon je in de gemeente Hoekse Waard, dan krijg je 0,5% bonusrente. Dat doen ze om omwonenden positiever te laten zijn over de windparken.

Wat ga je zelf doen?

Ik ervaar niet zoveel tijdsdruk, dus ik denk er nog even over na. Misschien dat ik er een paar koop van 50 euro. Het is wel goed voor mijn spreiding over verschillende projecten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.