Zonnepanelen op dak of op land?

Aanstaande maandag 15 maart zijn er maar liefst twee projecten die om 9.00 uur financiering zoeken voor zonnepanelen. Op duurzaaminvesteren.nl staan twee projecten: Grienr – een viertal zonnesystemen op agrarische daken en Zonnepark (op land) Maatweg te Amersfoort. Het leek mij leuk om deze projecten eens kort met elkaar te vergelijken.

Ook al ben je niet van plan om te investeren, het is denk ik een leuke gedachtenoefening.

Vergelijken met een tabelletje

GrienrMaatweg
Zonnepanelen op agrarische dakenZonnepanelen in een weiland
5 jaar looptijd16,3 jaar looptijd
4,2 % rente5,0 % rente
gedeeltelijke aflossing (27%)
restant in laatste termijn
volledige aflossing gedurende looptijd
volgens annuïtair schema
vanaf 500 eurovanaf 1000 euro
15 euro transactiekosten (3,0%)20 euro transactiekosten (1,5%)
Basiskenmerken, bron: duurzaaminvesteren.nl

Welke van de twee kies je?

Die van Maatweg lijkt aantrekkelijker door de hogere rente en de lagere transactiekosten. Maar 16,3 jaar, kun je dat overzien? Hoe oud ben je dan eigenlijk? Kun je zo lang je geld missen? Of is dat juist handig? Een pensioen kent ook minimaal zulke looptijden natuurlijk!

De Grienr aanbieding is met 5 jaar looptijd een stuk overzichtelijker, tegen een prima rente. Zonnepanelen op daken vind ik gevoelsmatig wat beter ruimtegebruik dan zonnepanelen in een weiland. Hoewel beide mijns inziens uiteindelijk wel nodig zijn als we naar 100% duurzame energie willen.

Let trouwens wel op de transactiekosten, die je effectieve rendement bij Grienr verhoudingsgewijs wat meer verlagen. Het is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur en situatie.

Inschrijven en informatiememorandum lezen

Merk op dat beide projecten al voorinschrijvingen hebben van respectievelijk een eerdere crowdfunding en omwonenden, dus je moet er maandag wel vlot bij zijn wil je kans maken – is mijn inschatting.

Beide informatiememoranda zijn vrij lang. Lees deze goed door als je overweegt om te investeren, met name de kopjes over de risico’s. Zorg dat je die goed begrijpt.

Hopelijk helpt deze vergelijking om na te denken wat in jouw situatie het beste is, zodat je maar één memorandum hoeft door te lezen 🙂 !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.