Crowdfarming

Een tijdje geleden kwam ik de website Crowdfarming.com tegen. Op deze website verkopen boeren hun producten rechtstreeks aan consumenten. Ze zijn van plan om binnenkort een crowdfunding te houden om crowdfarming te kunnen opschalen. Volg je het nog? šŸ™‚

De crowdfunding is nog niet actief, maar ik wil alvast delen waarom dit op mijn interesselijst staat.

Wat is het concept?

Je kunt ervoor kiezen om iets te adopteren zoals bijvoorbeeld een sinaasappelboom. Zodra de oogst gereed is, krijg je de sinaasappels opgestuurd. De afleverdatum staat niet vast, je kunt wel kiezen uit een paar wensdatums op basis van wanneer ze het oogstmoment verwachten. Een alternatief is ‘buy a box’, waarbij je een vaste prijs voor een vaste hoeveelheid product betaald.

Zelf heb ik een paar keer iets besteld: o.a. rode druiven, clementines en sinaasappels. Voor mij is het geweldige van dit concept dat het heel vers is. Eigenlijk heb ik van deze soorten nog nooit zulk vers fruit gegeten.

Onze eerste bestelling was 5kg biologische druiven. We aten bijna twee weken druiven als tussendoortje en ook de kinderen kregen druiven mee naar school. De stokjes van de druiven waren nog groen en zelfs in de 2e week waren ze verser en sappiger dan ik gewend ben van de supermarkt.

Het mooie voor de boer is volgens Crowdfarming dat ze er meer geld aan overhouden doordat er geen tussenhandelaar is. En dat er geen voedselverspilling is en dat boeren in contact staan met de eindconsument, waardoor boeren feedback ontvangen en consumenten leren over waar hun voedsel vandaan komt.

De tweede bestelling was 10kg biologische clementines. Deze waren van een boer uit Spanje die een zeer aantrekkelijk filmpje maakte over zijn boerderij en de boomgaard. Doordat de clementines biologisch zijn, kun je ook de schil eten. Dat doet de boer in het filmpje! Wij hebben durfden dit niet aan, maar we hebben er wel om gelachen.

Het is een club die Ɣlles goed probeert te doen, denk daarbij aan zaken als (transitie naar) biologisch en plasticvrije verpakking. Het platform is opgericht door twee Spaanse boeren. In hun nieuwsbrief lees je dat ze het platform willen laten groeien zonder zƩlf een tussenhandelaar te worden. Dat willen ze wel uitdrukkelijk voorkomen. Ik vind het mooi om te lezen hoe zelfkritisch ze zijn en dat ze trouw willen blijven aan hun visie.

Wat kun je nu doen?

Op dit moment kun je je hier aanmelden om een berichtje te krijgen zodra de crowdfunding start. De verwachting is dat dit in de herfst van 2021 is. Ik vind het een mooi concept en ik ben erg benieuwd hun groeiplan en natuurlijk de voorwaarden voor investeerders. Mijn plan is om hier te zijner tijd een blog over te schrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.