KiesZon zonnestroomprojecten

Op duurzaaminvesteren.nl staat een aanbieding voor de grootste crowdfunding van zonne-energie van Nederland ooit (naar zeggen van de aanbieder). Nu geloof ik dat direct, want zo’n groot project waar tot 15 miljoen (!) voor wordt gezocht heb ik nog niet eerder gezien met crowdfunding. Mijn eerste gedachte? Gaaf, daar wil ik aan mee doen! Mijn reactie na het lezen van de prospectus? Hmmm.. toch een paar aandachtspuntjes! Deze zal ik met jullie delen in deze blog.

Bron afbeelding: duurzaaminvesteren.nl

Pluspunten

Positief aan de aanbieding is dat hij een looptijd heeft van 3 jaar. Dat vind ik voor mezelf positief omdat het overzichtelijk is: ik kan goed inschatten of ik geld voor 3 jaar kan missen. Bij looptijden van 10 of 12 jaar is dat toch een stuk lastiger. Tel maar eens 10 of 12 jaar bij je leeftijd op.. ja.. lastig voor te stellen toch? 🙂

In paragraaf 4.2 staat een mooi schema van de eigenaarschap van KiesZon. De grootste aandeelhouder hiervan is energieleverancier Greenchoice. Maar wat ik niet wist, is dat deze deels eigenaar zijn van Eneco en deels van Energieconcurrent. En die laatste is ook weer eigenaar van een viertal andere aandeelhouders. Dat vind ik wel wat ondoorzichtig, maar dat is volgens mij precies wat de studenten leren op de boekhoudschool ofzo.. je ziet het zo vaak. Positief punten (oh ja, daar waren we mee bezig) vind ik dat de obligatie niet achtergesteld is bij de andere schuldeisers, waaronder verplichtingen aan deze eigenaren.

De rente vind ik met 4,5% netjes, en als je Greenchoice klant bent kun je nog een 0,5% extra ontvangen. Leuk om te vermelden is dat als je in één van de drie jaren op de peildatum wél klant bent van Greenchoice, je over dat jaar ook de bonusrente krijgt. Ik vraag me nog wel af hoe ze dit gaan controleren, want er staat dat je bij de inschrijving op de obligatie je klantnummer moet invoeren. Als je nu klant bent zal het wel goed gaan. Maar als je later klant wordt, dan zal je dat toch ergens moeten melden. Mij lijkt dat een administratief rommeltje. Maar goed, men zal er wel over nagedacht hebben.

Het laatste positieve punt vind ik dat de obligaties 250 euro per stuk zijn. Dat maakt het geschikt voor als je niet gelijk 1000 euro beschikbaar hebt (dat is meestal de minimale inleg op duurzaaminvesteren.nl), of als je de – mijnsinziens verstandige – strategie volgt van spreiden over projecten.

Minpunten

Zelf vind ik het een minpunt als gedurende de obligatie niet wordt afgelost. En dat is hier het geval. Het is prettig als een deel van je inleg elk halfjaar of elk jaar terugkomt. Dat verkleint ook de kans om je gehele inleg te verliezen. Daarbij kom ik ook op een groot risico wat in het prospectus vermeld staat: herfinancieringsrisico. KiesZon wil na 3 jaar jouw inleg terugbetalen door te herfinancieren (bijv. bij bank of door een nieuwe obligatie uit te schrijven). Dat alles lezende geeft mij de volgende redenering: het komt echt wel goed met de rente die je in jaar 1 en 2 ontvangt, maar de rente van jaar 3 en – in het bijzonder – de gehele aflossing in jaar 3 .. dat kan wel een dingetje worden. Stel dat herfinancieren niet lukt, dan loop je de kans om een deel of heel je inleg te verliezen – of ongewenst extra lang obligatiehouder te worden van KiesZon.

Een ander punt wat mij opviel is post 7 van het kasstroom schema. Daar verdwijnt 4,5 miljoen van de 15 miljoen geschatte opbrengsten. Wat gebeurt hier? De toelichting schrijft daarover:

De post ‘Uitgaven uit hoofde van leningen’ betreft in deze prognose enkel de aflossing van de in 2019 uitgegeven obligatielening ad EUR 4,5 miljoen.

Huh, watte? Dus je gaat als bedrijf schulden aan om andere schulden af te lossen? Wederom is dat mijnsinziens wat ze de studenten op de boekhoudschool leren. Maar dat verklaart dus wel waarom er in jaar 3 herfinanciering nodig is. Er zijn gewoon niet genoeg inkomsten in de periode van 3 jaar om de lening terug te betalen. Dat bewijst het schema met geprognotiseerde inkomsten in de prospectus, maar dat bewijst dus ook de oude obligatielening die van 2019-2021 loopt.

Wat ga je zelf doen?

Dat weet ik nog niet zeker. Misschien niets en misschien één of twee i.v.m. spreiding over projecten. De crowdfunding is aanstaande maandag en ik verwacht dat het wel wat langer duurt om 15 miljoen bij elkaar te krijgen. Dus ik ben niet zo bang dat het binnen een uurtje weg is. Ik ga er nog even over nadenken. Het voldoet niet aan mijn wens om een obligatie te hebben die gedurende de looptijd wordt afgelost en het herfinancieringsrisico is voor mij ook een oranje vlag. Ik bén de financierder als ik meedoe. Vraag liever om iets van 7 of 8 jaar duurt, met een dekking van de lening door je inkomsten. Die afhankelijkheid van anderen over 3 jaar vind ik niet zo prettig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.