Windpark Krammer

Vanaf vrijdag 28 mei 10.00 kan worden ingeschreven op obligaties voor Windpark Krammer. De aanbieding staat op duurzaaminvesteren.nl. De looptijd is 8 jaar en 3 maanden en de geboden rente is 4,5% per jaar.

Bron: duurzaaminvesteren.nl

Het platform duurzaaminvesteren.nl

Deze website is de laatste tijd behoorlijk actief met grote crowdfundingsacties van meerdere miljoenen euro’s. Ze hebben er komende woensdag ook nog één van 200.000 euro, maar daar schrijf ik geen blog over. Mijn ervaring is namelijk dat – al zit je klaar om 10.00 uur ’s ochtends en ververs je elke 10 seconden je browser met F5 én vul je vlot je naam, adres en de investeringstoets vragenlijst in – dan nog ben je vaak te laat. Een tijdje geleden schreven ze in hun nieuwsbrief dat er (vrij vertaald) hierdoor regelmatig teleurgestelde klanten waren. Ik snap die teleurstelling goed, ik ervaar hem dan zelf ook. Je investeert toch tijd om de informatie te lezen, te beslissen of je mee wilt doen én je regelt dat je om 10.00 uur klaar zit. Maar blijkbaar lukt het duurzaaminvesteren.nl om regelmatig grote crowdfundingsacties op te zetten en dat zorgt ervoor dat je niet snel meer te laat bent. Deze website kwam ik tegen over hoeveel de verschillende platformen jaarlijks ophalen. En ik was van plan om wat andere grote platformen te testen. Maar aangezien mijn interesse bij duurzame projecten ligt, kom ik toch het vaakst uit bij duurzaaminvesteren.nl – ondanks dat dit het op 4na grootste Nederlandse platform zou zijn.

Aanbieding Windpark Krammer

Het prospectus heb ik doorgelezen en de genoemde risico’s vond ik vrij standaard bij dit soort projecten. Als er dingen kapot gaan aan de windmolens, of als er een jaar relatief weinig wind is, dan lopen ze een risico op minder inkomsten. Vaak kunnen ze de kapotte dingen verhalen op de fabrikant/leveranciers of schades op de verzekeraar. Maar als die niet kunnen leveren dan gaat het van hun winst af. De obligatie is gelijkgesteld met een eerder uitgegeven obligatie, maar achtergesteld aan de andere schuldeisers. Ik vond het informatief om te lezen dat zo’n windpark bouwen met ruim 100 windturbines zo’n 150 miljoen euro kost. Zo leer je toch interessante dingen bij 🙂

Zelf zit ik eraan te denken om één of twee obligaties te kopen. Het rendement is met 4,5% netjes en het spreekt mij erg aan dat er jaarlijks wordt afgelost. De looptijd is met ruim 8 jaar best lang. Maar door die jaarlijkse aflossing zit je spaargeld toch niet volledig vast in zo’n project. En mocht er toch een komeet storten op het windpark, of er is een overstroming (kan eigenlijk best, toch?), dan heb je in de loop van de jaren al iets van je investering terug ontvangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.