Informatie

Welkom!

Welkom op mijn blog waarin ik wil vertellen hoe ik in aanraking ben gekomen met crowdfunding. Wat ik er zoal mee doe en waarom ik er enthousiast van wordt.

Bij crowdfunding lenen bedrijven niet bij een bank, maar bij iedereen die het maar wil – ‘de crowd’. De reden hiervoor kan zijn dat je een beter (beloofd) rendement haalt dan op je spaarrekening, zeker bij de huidige rentes 😊. Maar ik heb ontdekt dat er veel meer redenen kunnen zijn om dit te doen!

Vooraf moet ik zeggen dat deze blog geen advies is (ik ben geen financieel expert) maar ik wil wel graag iedereen helpen die interesse heeft en delen waar ikzelf achter gekomen ben waar je op moet letten.

Mooie daden in plaats van mooie praatjes

Crowdfunding kan je de kans geven om investeren in producten of bedrijven die jij belangrijk vindt. Zo heb ikzelf een tijdje geleden meegedaan met investeren in een windpark in Flevoland. Nederland bungelt onderaan het lijstje met landen voor wat betreft het aandeel duurzame elektriciteit en ik vind het belangrijk dat we hier iets aan doen. Mijn geld stond relatief lang vast (zo’n 12 jaar) maar daar stond ook een prima rendement tegenover (6,4%).

Geef alleen geld uit aan projecten waarvoor je bereidt bent je geld te verliezen”

Voor mijzelf heb ik de volgende regel: geef alleen geld uit aan projecten waarvoor je bereidt bent je geld te verliezen. Wat bedoel ik hiermee? Op die manier toets je of je echt achter je investering staat. Dat je het niet alleen doet voor je verwachtte winst maar je vindt dat het idee in zichzelf waarde heeft. Stel nu dat ‘mijn’ windpark geraakt wordt door een komeet en al mijn geld is weg, dan sta ik nog steeds achter mijn wens voor meer duurzame elektriciteit in Nederland. Als de eerste druppels water door de zeespiegelstijging over de dijken sijpelen, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd…

Op de hoogte blijven van interessante ontwikkelingen

Het leuke van investeren in een bedrijf, is dat je officieel een investeerder wordt. Dat houdt vaak in dat je toegang krijgt tot nieuwsbrieven en informatie die je anders niet zou hebben. Zelf ben ik heel erg geïnteresseerd in technologische ontwikkelingen. Door mee te doen met het crowdfunden boor je een nieuwe informatiestroom aan die past bij jouw interesses.

Rendement

Ok, dit willen toch veel mensen weten. Wat levert zoiets nou op? Stel dat je 1000 euro investeert, dan is het best gangbaar dat daar een jaarlijkse rente van zo’n 4 tot 6% tegenover staat.

Je leest tegenwoordig best veel over ‘je geld voor je laten werken’ of ‘een tweede stroom van inkomsten’ (naast bijvoorbeeld salaris). Dit kan een manier zijn om vermogen op te bouwen voor bijvoorbeeld eerder stoppen met werken. Maar wat moet er dan niet gebeuren? Dat zo’n bedrijf failliet gaat! Het is daarom belangrijk om goed op te letten waar je je geld in investeert. Nogmaals, ik ben geen financieel adviseur en ik zal je niet vertellen wat je wel en niet moet doen. Maar ik kan wel zeggen waar je in ieder geval goed op moet letten. In dit artikel vertel ik daar meer over.

Hoe beslis je nou waar je in investeert?

Er zijn verschillende websites waar projecten opstaan waarin je kunt investeren. Op deze plek heb ik op een rijtje gezet wat ik zoal ben tegengekomen.

Houdt rekening met de volgende algemene dingen :

  • Investeer alleen in waar je achter staat
  • Investeer alleen wat je kunt missen (ga niet persoonlijk failliet in het geval dat je de inleg voor 100% zou verliezen)
  • Het Nibud adviseert om een bepaalde buffer aan te houden
  • Crowdfunding websites adviseren zelf vaak om niet meer dan 10% van je vermogen in crowdfunding te investeren. Dat klinkt best verstandig!

Zelf vindt ik dit prettig:

  • Een project die ook tussentijds aflost. Ik maak graag de vergelijking met een aflossingsvrije hypotheek waarbij je alleen rente betaald. De meeste mensen kunnen die rente prima betalen. Maar als de hypotheek afloopt dan zijn er weinig die in één keer alles kunnen aflossen omdat ze het geld wel hebben. Volgens mij werkt het bij bedrijven net zo. Ik vind het prettig als er tussentijds een deel wordt afgelost. De kans dat aan het eind van de looptijd een betalingsprobleem ontstaat is dan kleiner en je hebt bijv. na een jaar alweer een stukje van je inleg terug. Die kun je dan weer besteden zoals je zelf wilt of misschien weer herinvesteren (voor de echte fanatiekelingen 😊).
  • De rente moet niet te hoog zijn. Watte?? Ja, je hoort het goed! Ik ben toch opgevoed met het idee dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dat het dan vaak zo is. Bij rentes van zeg 7-10% moet je de informatie echt nog een paar keer extra lezen om de risico’s die je loopt goed te begrijpen.